در بیشتر کشورها و در ادبیات اقتصادی کلاسیک در کنار دیگر منابع درآمدی، مالیات جهت ثبات برنامهریزی برای ارائه خدمات تحت عناوین مختلف وصول میشود. درآمد حاصل از مالیات، بهعنوان مهمترین منبع تغذیه بودجه دولتها به حساب میآید و در کشورهایی که مالیات از نظام قانونی و مردمی برخوردار است، بیش از 60 درصد بودجه عمومی را تشکیل میدهد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه فرهنگی پیام آزادگان، امیر محبی اقتصاددان؛ در بیشتر کشورها و در ادبیات اقتصادی کلاسیک در کنار دیگر منابع درآمدی، مالیات جهت ثبات برنامهریزی برای ارائه خدمات تحت عناوین مختلف وصول میشود. درآمد حاصل از مالیات، بهعنوان مهمترین منبع تغذیه بودجه دولتها به حساب میآید و در کشورهایی که مالیات از نظام قانونی و مردمی برخوردار است، بیش از 60 درصد بودجه عمومی را تشکیل میدهد.
دریافت صحیح مالیات؛ پرداخت صریح به عدالت
نظام مالیاتی ضمن هدایت اقتصاد به مسیر صحیح موجب میشود اقتصاد یک کشور با تامین هزینههای دولت، تعدیل نوسانات اقتصاد، توزیع عادلانه درآمد، رشد اقتصادی متوازن و حمایت از نقاط محروم به پیشرفتهای اقتصادی بزرگی نائل آید. سازمان امور مالیاتی ایران زیر نظر وزارت امور اقتصادی و دارایی متناسب با مفاد 59 قانون برنامه سوم توسعه تاسیس شد ولی متاسفانه نظام مالیاتی با توجه به پیشرفتهای چند ساله اخیر نسبت به قبل از آن، فقط بهعنوان یک منبع درآمد آن هم با درصد پایین برای دولت عمل کرده و دیگر جنبههای آن از جمله هدایت اقتصاد مورد توجه نبوده است. اما تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یکی از مالیاتهای غیرمستقیم پس از طی یک پروسه طولانی در کشور ما و در تیرماه 1387، امید آن را میدهد که نظام مالیاتی در آینده بتواند جایگاه واقعی و محورگونه خود را پیدا یابد. با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور که در آن مبارزه با قاچاق کالا، مفاسد اقتصادی، پولشویی و اجرای هدفمندکردن یارانهها در حال جریان است، قانون مالیات بر ارزش افزوده با توجه به متدولوژی که در آن نهفته است، میتواند با ایجاد عدالت اجتماعی بیشتر نسبت به دیگر مالیاتها، موجب بهبود و رونق اقتصاد کشور شود. مالیات بر ارزش افزوده انواع مختلفی دارد از جمله: 1- مالیات بر ارزش افزوده از نوع تولیدی (VATP) که هم بر کالای سرمایهای و هم بر کالاهای مصرفی اعمال میشود. 2- مالیات بر ارزش افزوده از نوع درآمدی (VATI) که با توجه به پایه مالیاتی کوچکی که دارد باز به بخش تولید و سرمایهگذاری در اقتصاد تحمیل میشود. 3- مالیات بر ارزش افزوده از نوع مصرف (VATC) که بر مبنای کالاها و خدمات مصرفی است و بیشتر کشورهایی که قانون مالیات بر ارزش افزوده را اجرا میکنند از این روش پیروی میکنند.
مالیات بر ارزش افزوده مابهالتفاوت ارزش ستانده و ارزش داده و یک نوع مالیات چند مرحلهای است که در مراحل مختلف زنجیرهای واردات، تولید و توزیع بر اساس درصدی از ارزش افزوده کالاهای تولید شده یا خدمات ارائه شده در هر مرحله اخذ میشود. دولت نهم و دهم با توجه به سیاستهای مناسبی که در امر تشویق مؤدیان به پرداخت مالیات اتخاذ کرده، موفق بوده و بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی در درآمدهای مالیاتی مستقیم 22 درصد رشد، در مالیات بر ارزش افزوده کالا و خدمات 33 درصد رشد و در درآمدهای مالیاتی تیرماه 89 نسبت به ماه مشابه سال قبل 32درصد رشد اتفاق افتاده است اما باید با ایجاد راهکارهای تاثیرگذارتر چالشهای گوناگون نظام مالیاتی را برطرف کنند تا ضمن نقشآفرینی در مدیریت اقتصاد، موجب رونق اقتصادی و بویژه تامین بودجه سالانه در کنار دیگر مزایای این امر از جمله شفافسازی معاملات اقتصادی، گسترش پایههای مالیاتی بر اساس مصرف، افزایش درآمدهای مالیاتی قابل اتکا برای دولت، توسعه عدالت مالیاتی و... شوند.
انتهای پیام/