علیمحمد ذوالفقاری، محقق، نویسنده و کارگردان است و گاها در کسوت مدیریت تولید و تهیهکنندگی نیز دیده میشود. وی تهیهکننده و کارگردان مستند "گزارش رمادی" است.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه فرهنگی پیام آزادگان، علیمحمد ذوالفقاری، محقق، نویسنده و کارگردان است و گاها در کسوت مدیریت تولید و تهیهکنندگی نیز دیده میشود. وی تهیهکننده و کارگردان مستند
"گزارش رمادی" است.
داستان این مستند که به همت موسسه فرهنگی پیام آزادگان اجرا شده از این قرار است که؛ سالها پس از پخش گزارش “کودکان زندانی” از شبکۀ دوم تلویزیون دولتی فرانسه،
چهرههای ماجرا بار دیگر همدیگر را ملاقات میکنند. این دیدار اینبار،
نه در آسایشگاه 19 کمپ رمادی که در باغی در تهران رخ میدهد.
ذوالفقاری در گفتگویی کوتاه و صمیمی، در ارتباط با مستند خود توضیحاتی داد که در ادامه آمده است:
چگونگی ورودتان به عرصهی مستند آزادگان را شرح دهید.
بنده به مدت ۱۷ سال در موسسه روایت فتح کار میکردم و به تبع رسالت این مجموعه برنامههای متنوع سیاسی و دفاع قدس ساخته میشد. رفته رفته هرکدام از اعضای موسسه به یکی از موضوعات دفاع مقدس گرایش پیدا کردند؛ بنده هم به موضوع اسارت علاقهمند بودم و بیش از 10 سال است که عمدهی فعالیت ما در این حوزه است.
چه شد که تصمیم گرفتید این مستند را بسازید و دو شخصیت داستان را بههم برسانید؟
عراق بیش از صد گزارش و مقاله در مورد اسرای کمسن ایرانی گرفته است. گزارشهایی با این محوریت که که کودکان جایی در جنگ ندارند و ایران به اجبار این عزیزان را به جبههها آورده که خیلی بازتاب هم داشته و به دشمنان کمک کرد تصویر منفی از کشور ایران بسازند.
در دنیا مرسوم است که با بررسی دوبارهی اسناد جنگ بار دیگر داستانها و روایتها را کامل کنند. بنده نیز با این هدف وارد مسیر شدم. از طرفی فاصله سنی کمی که با این عزیزان داشتم، همچنین گزارش و تبلیغات فرانسویها از اسرای کمسن اردوگاه رمادی، با توجه به اینکه ۱۲سال سن داشتم تاثیرگذار بود و اسرای ایرانی در ذهن ما یک قهرمان بزرگ بودند و یک میل و کنجکاوی وجود داشت که از سرنوشت اینها مطلع شوم. زمانی که وارد کار فیلمسازی شدم به این نتیجه رسیدم که این فیلم میتواند یک سند مهم و پررنگ تاریخی باشد. چراکه عموما از اسرای ایرانی سند تصویری نداریم و برای اطلاع از اسرا باید به سراغ سند مکتوب و عکس برویم.
چگونه به آن خانم خبرنگار هندی رسیدید و با ایشان ارتباط گرفتید؟
در ابتدای امر هیچ شناختی بیشتر از اسم ایشان نداشتم و حتی فکر میکردم خبرنگاری است که برای یک مصاحبهی جهتدار به اردوگاه میرود و با آقای طحانیان مصاحبه میگیرید اما بعد از تحقیقاتی متوجه شدم ایشان نویسنده و خبرنگار هندی است که بیش از پنجاه جلد کتاب دارد و امیدوار شدیم بتوانیم با ایشان نیز برای ساخت مستند صحبتهایی داشته باشیم. با پیگیریهای زیادی که صورت گرفت چند ارتباط تلفنی برقرار شد و نهایتاً در اولین فرصت به هند سفر کردم و به دلیل مشکلاتی که بخاطر آن مصاحبه برای ایشان پیش آمد رضایت ایشان برای کار مستند روی همان خبر مشکلساز مقداری دشوار بود اما نهایتا طی یک قرار مکتوب ایشان راضی شدند با ما همکاری کنند و حتی به ایران سفر کردند و در جمع آزادگان حاضر شدند.
چه زمانی ساخت فیلم به اتمام رسید؟
دو سال پیش کار را تدوین کردیم و کامل شد. اما قطعا میشود در ویرایشهای بعدی مصاحبهها و مستندات بیشتری به کار اضافه کرد.
بازخوردهای این مستند چگونه بود؟
بازخورد این مستند، همانطور که پیشبینی میكردیم در مورد بینندگان ایرانی بسیار خوب بوده است. اما چون بیننده غیرایرانی کار را ندیده قاعدتاً بازخوردی هم نداشتهایم. قطعاً تلاش میکنیم آن را هم از شبکههای برونمرزی پخش کنیم و هم در صورت صلاحدید مؤسسه در جشنوارههای مختلف بیرون کشور نیز شرکت دهیم.
گزارش رمادی در جشنواره سینماحقیقت حضور دارد؟
بله. مستند گزارش رمادی در چهاردهمین دورۀ جشنوارۀ سینما مستند حقیقت شرکت کرده و خوشبختانه از میان حدود 900 فیلمی که به جشنواره امسال رسیده، در هر دو بخش مسابقه ملی و جایزه شهید آوینی کاندید شده است. امسال جشنواره به صورت برخط یا آنلاین برگزار میشود و گزارش رمادی با 15 مستند دیگر و در بخش بلند رقابت میکند. جشنواره از 25 آذرماه کارش را شروع میکند و عزیزان آزاده میتوانند با مراجعه به سایتهای مشخصشده فیلم را ببینند.