عملیات طوفان الاقصی با تأثیرات عمده بر افکار عمومی و معادلات سیاسی منطقه، چه دستاوردهایی برای مقاومت به همراه داشته است؟
به گزارش روابط عمومی مؤسسه فرهنگی پیام آزادگان، دکتر بیژن کیانی در این نوشتار به بررسی نتایج و پیامدهای عملیات طوفان الاقصی میپردازد. او با تحلیل شرایط پیچیده سیاسی و اجتماعی غزه و فلسطین، به دستاوردهای مهم این عملیات اشاره میکند و به این پرسش پاسخ میدهد که آیا این اقدام تنها به کشتار و ویرانی منجر شده یا تأثیرات گستردهتری در معادلات منطقهای و جهانی به همراه داشته است. در ادامه بخوانید.
برای پاسخ به این پرسش یا رد نگاه منتقدان، لازم است ابتدا به تشریح کوتاهی از شرایط زندگی مردم غزه بپردازم و سپس به دستاوردهای این عملیات اشاره کنم.
بیش از ۷۰ سال از اشغال فلسطین توسط صهیونیستها میگذرد؛ سالهایی که برای مردم فلسطین چیزی جز کشتار، آوارگی و رنج زندان نداشته است.
اشغالگران پس از سالها به یک دولت خودگردان مصلوبالاختیار برای ساکنان کرانه باختری رضایت دادند، اما مردم غزه به رهبری سازمانهای انقلابی حماس و جهاد اسلامی، به دلیل ادامه مبارزه علیه اشغالگران، به زندگی در باریکهای محکوم شدند که هرگاه ارتش اسرائیل اراده کند میتواند تمامی راههای ارتباطی آن را ببندد و به زندانی بزرگ تبدیل کند.
کنترل منابع حیاتی همچون آب، برق، سوخت و دیگر مایحتاج مردم غزه به دست صهیونیستهاست و آنها هر وقت اراده کنند میتوانند شرایط زندگی را بر ساکنان این باریکه تنگتر کنند.
علاوه بر این، دستجات صهیونیست در شهرکها هر روز بلوا به راه میانداختند و بهصورت گروهی فلسطینیها را مورد آزار و اذیت قرار میدادند؛ در این درگیریها، شماری از فلسطینیها کشته یا مجروح میشدند.
خلاصه کلام این است که فلسطینیها در وضعیتی شبهزندگی به سر میبردند و هیچگاه آرامش نداشتند.
با طرح پیمان بهاصطلاح صلح ابراهیم و فراهم شدن زمینههای برقراری روابط همهجانبه میان کشورهای عربی و اسرائیل، قضیه فلسطین به محاق میرفت و فراموش میشد. نتیجه این پیمان بهاصطلاح صلح، تضییع حقوق مشروع مردم فلسطین و عادی شدن روابط اعراب و اسرائیل بود.
در چنین شرایطی که رژیم جعلی اسرائیل در یک قدمی انعقاد پیمان صلح با کشورهای عربی بود، برای ساکنان غزه که در واقع یک زندان بزرگ و شکنجهگاه بود، راهی جز انجام عملیات طوفان الاقصی نمانده بود. برای مردمی که محکوم به مرگ تدریجی بودند، مبارزه حق مشروع آنان بود و باید دست به کاری میزدند تا معادله را به نفع خود عوض کنند. طوفان الاقصی معلول چنین شرایطی بود و حماس و جهاد اسلامی با طراحی آن، کاری کردند که برای همه ناظران وقایع فلسطین شگفتآور بود.
در ادامه، به دستاوردهای این عملیات اشاره میکنم:
1. با شروع این عملیات و واکنش جنونآمیز رژیم صهیونیستی، شرایط بهگونهای پیش رفت که پیمان صلح موسوم به ابراهیم از دستور کار کشورهای عربی خارج شد و با جریحهدار شدن احساسات مسلمانان، سران کشورهای عربی تا سالها نمیتوانند به سمت احیای این پیمان نکبتبار بروند.
2. با شروع طوفان الاقصی، موضوع فلسطین که مدتها به فراموشی سپرده شده بود، به صدر اخبار جهان بازگشت و توجه افکار عمومی جهانیان را به خود جلب کرد؛ چیزی که صهیونیستها بهشدت از آن هراس داشتند.
3. طوفان حمایت از حقوق فلسطینیها از مرزهای خاورمیانه گذشت و با درنوردیدن آفریقا و اروپا به قلب آمریکا رسید. در هیچ برههای از این ۷۰ سال، افکار عمومی اینقدر علیه اشغالگران بسیج نشده بود. در نتیجه طوفان افکار عمومی در دنیا، رژیم اشغالگر حتی در کشورهای حامی خود نیز رسوا و بیآبرو شده و از این حیث، بهای سنگینی پرداخته است.
4. افسانه شکستناپذیری اسرائیل که به حاشیه امنی برای این موجودیت جعلی تبدیل شده بود، شکسته شد و جهانیان متوجه شدند که اسرائیل بسیار آسیبپذیر است و این نیز بزرگترین خسارت را برای صهیونیستها به دنبال داشته است.
5. با ورود نیروهای حزبالله لبنان و عراق و نیروهای یمن به میدان مبارزه با اشغالگران، شکافهای آسیبپذیری اسرائیل بیشازپیش آشکار و عمیق شدند.
6. اوج آسیبپذیری اسرائیل در واکنشهای کوبنده ایران نمایان شد؛ آنجا که گنبد آهنین و حمایت کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و اردن برای رهگیری موشکهای ایران نتوانست کاری از پیش ببرد و موشکها یکی پس از دیگری به اهداف تعیینشده در سرزمینهای اشغالی برخورد کردند.
7. پس از حملات موشکی ایران، افکار عمومی مردم عرب این پرسش را مطرح کردند که اگر ایران میتواند حصارهای امنیتی اسرائیل را در هم بکوبد و از آنطرف گروههایی همچون حزبالله، حماس، جهاد اسلامی، حوثیها و حزبالله عراق میتوانند به افسانه شکستناپذیری اسرائیل پایان بدهند و اینهمه خسارت بر آن وارد کنند، پس چرا دولتهایشان وارد میدان نمیشوند؟ این مطالبه در آیندهای نزدیک گریبان دولتهای عربی سازشکار را خواهد گرفت و به نتایج مهمی منجر خواهد شد.
8. زینپس جبهه مقاومت در جنوب غرب آسیا تقویت و گسترده میشود و ضربات سنگینی بر پیکر در حال احتضار صهیونیسم وارد خواهد کرد.
9. ادامه حمایت از جریان مقاومت در فلسطین اشغالی و گسترش آن از شیعیان به اهل تسنن، حلقه محاصره اسرائیل را تنگتر خواهد کرد و این موجودیت جنایتپیشه را به سرنوشت محتوم خود، که نابودی است، نزدیک خواهد کرد.
10. شرایط برای حامیان اسرائیل زینپس دشوارتر میشود و چهبسا موجب شود که آنان از صهیونیستها بیش از این حمایت نکنند و آن را در میان حلقههای آتش رها کنند.
11. اسرائیل با تمام امکانات خود وارد میدان شده است اما نتوانسته به نتایج دلخواه دست یابد. حماس و جهاد همچنان در صحنه حضور دارند و اسرای اسرائیلی هم آزاد نشدهاند؛ این یعنی اسرائیل در پاسخ به طوفان الاقصی هیچ دستاورد قابلتوجهی نداشته و به همین دلیل، هیمنه آن شکسته شده است.
12. اعتراضها به جنگافروزی و آدمکشی نتانیاهو محدود به خارج از سرزمینهای اشغالی نشده و ساکنان یهودی را نیز در بر گرفته است؛ آنها با حضور در خیابانهای سرزمینهای اشغالی خواهان پایان جنگ شدهاند.
آیا یک عملیات باید بیش از این دستاورد داشته باشد؟